La 2a jornada “Radicalitzem la democràcia” apunta alternatives participatives en els processos de presa de decisions

El Casal “El Noi Baliarda” de Sant Andreu acull el debat organitzat per la CUP de Barcelona entre les diferents experiències de processos participatius engegats des del municipalisme: des de fora de les institucions, des de l’oposició dins l’Ajuntament i des del govern d’aquest. 

Aquest dissabte 15 de febrer la CUP de Barcelona re-emprenia el Cicle de Conferències de la campanya “Radicalitzem la democràcia” amb la segona jornada de debat. Una segona jornada que pretenia posar sobre la taula diferents “experiències de processos participatius, tant impulsades des d’instàncies institucionals com auto-organitzades popularment”

Aquesta jornada va comptar amb les intervencions d’en Raimon Ràfols (regidor de la CUP de Vilanova i la Geltrú), Esther Sancho (membre de la CUP de Lleida) i Joan Garriga (regidor d'UM9 de Sant Pere de Ribes). 

· Raimon Ràfols situà el context de la CUP de Vilanova i la Geltrú al sí de l’Ajuntament en relació als espais de participació establerts per aquest i les pròpies dinàmiques engegades des de l’oposició. El regidor criticà els espais formals per tractar-se de mers mecanismes d’informació de l’acció de govern només permeable a aportacions de matisos però en cap cas obert a debats vinculants. En canvi, narrà diferents formes d’obrir espais institucionals a la participació ciutadana com les “Assemblees municipals obertes” que no responen als interessos de debat de l’Ajuntament, ni tant sols les presideix l’alcalde, sinó que els temes de debat sorgeixen de la iniciativa ciutadana, on en base a les propostes de les entitats i la deliberació ciutadana s’aproven propostes que es traslladen al consistori per a què en aquest s’aprovin. El debat aportà unes conclusions entorn a les problemàtiques en les que es troben les propostes sorgides des de la ciutadania, en les que més que a l’oposició dels partits polítics es topen amb els entrebancs burocràtics i les dinàmiques institucionalitzades dels propis tècnics i treballadors públics. Així com, que des de dins del consistori no es poden canviar les formes de presa de decisions ni l’opacitat econòmica i pressupostària d’aquest, però si que es poden forçar a obrir i utilitzar instàncies de transparència i participació ciutadana per abordar temes tabú políticament per a la ciutadania.

· Ester Sancho situà la conjuntura d’hermetisme polític de l’Ajuntament de Lleida en les decisions del govern i la històrica absència de cap experiència participativa engegada pel consistori. L’advocada explicà la campanya endegada des de la CUP de Lleida en relació a la municipalització dels serveis públics, i concretament de l’aigua. Una campanya que s’inicia amb la recollida de suports per forçar el consistori a convocar una Audiència Pública, una Audiència que plantejava tractar matisos però que el conjunt de la ciutadania assistent capgirà per debatre sobre el propi model socioeconòmic. Una experiència que aconseguiria, fins i tot, el suport dels qui fins ara formaven part dels mateixos engranatges burocràtics del funcionament formal de les institucions, però que davant d’alternatives que van a l’arrel del conflicte s’hi sumen. El debat aportà unes conclusions sobre les contradiccions que genera parlar sobre el model socioeconòmic, la lògica institucionalitzada de funcionament, dins la pròpia institució. En aquell moment és on regidors i tècnics evidencien la descol·locació i incapacitat per a comprendre i donar resposta a la capacitat política de la ciutadania i la voluntat participativa d’aquesta.

· Joan Garriga, finalment, situà el context polític de Ribes i Roquetes i el paper històric d’UM9, la plataforma d’intervenció política de la unitat popular per a l’Ajuntament, que des de fa 4 mesos està al govern, en tant que acció de responsabilitat per a la governabilitat del municipi. El regidor reflexionà sobre els mecanismes de participació de la democràcia formal considerant la seves possibilitats d’obertura, però que a la pràctica reforcen la burocratització, marquen uns tempos de participació que no s’adeqüen als de les entitats i la ciutadania, alhora que reforcen l’especialització de tècnics i partits polítics. També recordà que la capacitat de transformació social es troba fora de les institucions, i que el que cal és organitzar socialment la col·lectivitat. Però des de les institucions, en canvi, es té la capacitat de conèixer les problemàtiques personals de la ciutadania. El debat aportà diversos interrogants sobre la compatibilitat entre participació i aplicació de les propostes programàtiques d’acció de govern, d’on en va sorgir la necessitat de posar socialment sobre la taula els conflictes per a contraposar idees i projectes i no utilitzar els mecanismes formals de participació per a mediatitzar i pal·liar com s’acostumen a utilitzar. 

A continuació, aquesta segona jornada de debat havia de comptar també amb una segona sessió referida a les “Experiències internacionals de processos participatius: Bolívia, Veneçuela i Suïssa”, però malauradament, per motius d’incompatibilitat professional d’un dels ponents, aquesta va haver de ser suspesa. Tan bon punt es pugui trobar una data disponible fixarem aquesta conferència.

Les següents jornades de debat “Radicalitzem la democràcia”, es realitzaran el 5 d’abril, i s’abordaran les experiències de pressupostos participatius a Porto Alegre i Donosti, i les barreres socials que cal considerar per a un desenvolupament igualitari de la participació política.

Altres enllaços relacionats:

La primera jornada “Radicalitzem la democràcia” desborda les expectatives: intervencions i aportacions del debat: http://barcelona.cup.cat/noticia/la-primera-jornada-%E2%80%9Cradicalitzem-la-democr%C3%A0cia%E2%80%9D-desborda-les-expectatives-intervencions-i

Acció de la CUP de Barcelona al Ple municipal per presentar la campanya “Radicalitzem la democràcia”: http://barcelona.cup.cat/noticia/acci%C3%B3-de-la-cup-de-barcelona-al-ple-municipal-presentar-la-campanya-%E2%80%9Cradicalitzem-la 

Crítica als òrgans de participació política de la ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona: http://barcelona.cup.cat/pagina/radicalitzem-la-democr%C3%A0cia