Sant Andreu: condemnem l’actuació de la Guàrdia Urbana contra l’acte de reivindicació del carrer d’Elissa Garcia

El darrer diumenge 3 de març, un grup de persones van realitzar una acció simbòlica no violenta per recuperar la memòria històrica del nostre poble. L’acció consistia a canviar el nom d’una de les plaques de l’actual carrer de les Monges pel que havia tingut abans de la victòria franquista de l’any 39: Elissa Garcia, una andreuenca cooperativista i miliciana que va ser assassinada per les tropes feixistes al front d’Aragó l’any 1936, mentre lluitava contra l’alçament militar.

Des de la CUP de Sant Andreu, condemnem l’actuació de la Guàrdia Urbana de Barcelona del passat 3 de març, que va suposar la detenció de dues dones, així com identificacions i persecucions a un gran nombre veïns i veïnes. Per tant, ens sumem a les reivindicacions de les persones residents dels voltants del carrer on es va realitzar l’acció, i on es van efectuar les detencions, que van baixar a donar suport als presents i mostres de rebuig cap a l’actuació policial.

Així, doncs, exigim responsabilitats tant al Districte de Sant Andreu com a l’Ajuntament de Barcelona, per una actuació tan desproporcionada. Per altra banda, també exigim l’immediat arxiu de les actuacions contra les dues feministes detingudes, ja que no creiem que les acusacions de resistència, deslluïment de béns i immobles, manifestació il·legal i desobediència tinguin fonament.

Altrament, condemnem la despesa innecessària que ha suposat l’actuació de la Guàrdia Urbana, desplaçant cinc cotxes policials al lloc dels fets per una acció que consistia exclusivament a enganxar un paper amb el nom d’Elissa Garcia sobre la Placa del Carrer de les Monges.

Per últim, des de la CUP de Sant Andreu, anunciem que estem iniciant els tràmits per demanar el canvi de nom del Carrer de les Monges pel d’Elissa Garcia, amb intenció de reivindicar la memòria històrica i el nom d’una cooperativista feminista i antifeixista del nostre poble.

Sant Andreu de Palomar, Països Catalans, a 5 de Març de 2013