Barcelona – Crisi – Pobresa: Els desallotjaments dels assentaments no són una solució vàlida!
En un context de crisi econòmica del capitalisme són el conjunt de les classes populars i treballadores qui pateix les conseqüències socials més greus. Però si aquestes són dones, joves i migrants aquestes conseqüències poden arribar a límits inimaginables. Als Països Catalans són moltes les persones migrants sense regularitzar que es troben evocades a viure en assentaments i cercar pels carrers la ferralla i el menjar necessari per a poder sobreviure. A Barcelona, segons estimacions oficials, hi ha 2.798 persones sense llar. D’aquestes, 1.260 dormen gràcies a recursos públics o privats, 838 directament al carrer, i 700 en assentaments.
En el context barceloní cal fer menció especial al barri del Poblenou. El barri barceloní afectat per les transformacions urbanístiques i especulatives per antonomàsia (Diagonal Mar, Fòrum, 22@, Front Marítim, Glòries). Aquestes transformacions han generat les condicions necessàries per a poder visualitzar els contrastos més evidents de les desigualtats socials del sistema. Al barri del Poblenou convertit pel 22@ en el clúster de les oficines de les empreses de les noves tecnologies de Barcelona hi conviuen habitatges luxosos, patrimoni convertit en lofts d’alt standing i hotels 5* per una banda, i antigues fàbriques abandonades des de fa prop de 20 anys convertides en assentaments on els seus habitants no disposen ni d’aigua corrent.
Des de la Candidatura d’Unitat Popular de Barcelona, denunciem la situació en la que es veuen evocades a viure aquestes persones quotidianament. A data de juny de 2013, estem davant del darrer episodi d’amenaça de desallotjament de la nau de Puigcerdà on hi viuen prop de 300 persones, que quedaran orfes de sostre on dormir. Persones que se sumen a les 40 en risc de desallotjament de la nau de Pere IV i a 100 ja desallotjades dels assentaments dels carrers Zamora, Dr. Trueta i Badajoz. Davant d’aquest problema polític, econòmic i, a la fi, humà:
1. Reivindiquem la tasca solidaria que realitza l’Assemblea Solidària contra els desallotjaments del Poblenou, al que considerem el col·lectiu responsable per a dinamitzar i tirar endavant aquesta tasca, des de les persones afectades i el veïnat, i sense cap tipus d’ingerència política partidista i electoralista. Per tant, des de la CUP, com a “eina encarada a les institucions” restem a la seva disposició per a ser utilitzades com més convingui.
2. Mentre el Pla d’Assentaments no sigui vàlid per a les situacions reals exigim la suspensió de qualsevol desallotjament d’assentaments, i mentre no s’ofereixi una solució digne per a les habitants d’aquests. Una solució en relació a un habitatge digne i a un espai on poder seguir desenvolupant l’activitat econòmica necessària per a sobreviure. A Barcelona hi ha més de 100.000 habitatges buits i en desús.
3. Exigim un tracte igualitari entre persones regularitzades i sense regularització. Que s’aturi la persecució sota criteri “racista” del color de la pell, identificant i coaccionant a persones que no han comès cap delicte. La pobresa no és un problema “d’ordre públic” ni té a veure amb l’Ordenança del “civisme”. Ni la Policia ni la Guàrdia Urbana han de donar resposta a aquesta situació, sinó els Serveis Socials dotats de prou recursos.
4. Recordem que aquestes persones són veïnes poblenovines i de Barcelona, com també ho eren les barraquistes del Somorrostro, Petit Pequín, Darrera el Cementiri o la França Xica. Ni volem que s’invisibilitzi la seva situació, ni que tornin a ser les oblidades del sistema.
Cap persona és il·legal. Totes tenim dret a un sostre. Màxima solidaritat contra els desallotjaments!
El diumenge 9: Jornada reivindicativa contra el desallotjament de les naus.
I dimarts 11: concentració de suport a la “Ciutat de la Justícia”.
Candidatura d’Unitat Popular de Barcelona
5 de juny de 2013