La falsa política de participació i la crítica al model turístic centren la intervenció de la CUP al Consell de Barri de Sagrada Família
El passat 11 de juny es va celebrar al Centre Cívic de Sagrada Família el Consell de Barri. En aquest hi van participar diferents associacions que van realitzar les seves preguntes i peticions.
Així doncs, l’assemblea de la CUP Eixample Dreta vam manifestar el nostre malestar amb la política de participació duta a terme des de l’Ajuntament de Barcelona i en concret el Districte de l’Eixample entenent que els òrgans que hi ha actualment (Consells de barri, Audiències Públiques) no són realment mecanismes de participació ja que les diferents problemàtiques que s’exposen queden sovint en un paper; així doncs, vam reivindicar un aprofundiment en la democràcia de base i la participació popular, incloent consultes per decidir sobre els grans temes que afecten al veïnat.
Alhora vam fer una dura crítica al model turístic promogut des de l’Ajuntament de Barcelona; Sagrada Família s’ha convertit en un barri amb cada cop menys petit comerç, mostrant d’aquesta manera que s’ha prioritzat els interessos i els beneficis privats al bé comú; al nostre entendre el que s’hauria de potenciar és l’economia social i solidària. Entenem que durant molts anys s’ha estat construint una ciutat i un barri aparador deixant de banda les necessitats reals de les veïnes (CAPS, escoles, menjadors socials..).
Finalment vam exigir explicacions sobre la regulació dels espais i els horaris per estudiar a la Biblioteca de Sagrada Família, llegint el manifest de la campanya que Arran Sagrada Família està duent a terme “Les joves també existim, exigim més espais per estudiar”.
La resposta del regidor del districte Gerard Arduny a les diferents demandes va ser en primer lloc apreciar que al barri no només hi havia veïnes (la intervenció s’havia mencionat en nombroses ocasions veïnes) sinó que també hi havia veïns, mostrant així el seu menyspreu a l’ús del neutre alhora de parlar amb un to de mofa cap a nosaltres.
Pel que fa els mecanismes de participació va explicar que aquests eren els vàlids però que es podien millorar i que el seu interlocutor amb el barri era l’AAVV i les diferents comissions de seguiment que es creen per resoldre les problemàtiques que sorgeixen al barri. Sobre la problemàtica dels autobusos i el turisme va afirmar que s’estava treballant per la pacificació dels diferents carrers.
Finalment, referent a la biblioteca va mostrar un total desconeixement del funcionament de les biblioteques, convidant a les joves a anar a les biblioteques dels centres universitaris a estudiar si no trobaven espai en aquesta – les biblioteques de les universitats requereixen d’un carnet d’estudiant del mateix centre per a poder-hi accedir en època d’exàmens- sense plantejar una solució a la problemàtica de l’ús d’espais buits pels estudiants.