Comunicat de l'Associació de Gàmbia a Catalunya sobre la crisi política a Gàmbia

Associació de Gàmbia a Catalunya i Amics de Gàmbia a Catalunya

Nosaltres, membres de l'Associació de Gàmbia a Catalunya i els amics de Gàmbia a Catalunya,   estem seguint atentament la crisi política a Gàmbia, des de que el President sortint Yaya Jammeh va expressar el seu rebuig total als resultats electorals de l'1 de desembre de 2016. 


Aquest desafortunat gir dels esdeveniments ha posat al nostre país en incerteses polítiques i pèrdua de negocis, produint temor i trauma a la població local, provocant el desplaçament de fins a 45.000 gambians que han anat a buscar refugi al Senegal, segons dades d’ACNUR, més els desplaçats interns que no han estat comptabilitzats.


Com a gambians/es i amics i amigues de Gàmbia, estem molt preocupats per la situació actual a Gàmbia; Tots tenim famílies i amics allà.


Reconeixem sense dubtes que els resultats de les darreres eleccions reflecteixen la voluntat de la majoria dels gambians i que aquestes van ser lliures, justess i transparents. Fins i tot el mateix Yaya Jammeh, inicialment, va acceptar els resultats d’aquestes, abans de fer un canvi de 180 graus el passat 9 de desembre del 2016.


Entenent que els gambians i gambianes tenen dret a escollir els seus líders sense por ni intimidació, el rebuig de Yaya Jammeh al resultat, no només va ser inconstitucional sinó que també ha portat el país a la inestabilitat, el caos i fins i tot, a una possible guerra civil.


Condemnem a Jammeh pel seu rebuig a la votació, per la detenció de membres del moviment social “Gàmbia Has Decided”, per la detenció de soldats vistos com a simpatitzants de la coalició opositora i pel tancament arbitrari dels mitjans de comunicació.


També condemnem la declaració de l'estat d'emergència feta pel mateix Jammeh, i l'ampliació del seu mandat fins a 90 dies més, feta per l'Assemblea Nacional
Valorem els esforços diplomàtics de la CEDEAO encapçalats per SE el President Johnson Sirleaf, President de Libèria i Mediador Principal, el president Mohammad Buhari de Nigèria i tots els altres mediadors pels seus esforços en la restauració de la democràcia a Gàmbia.


Reconeixent que el President electe Adama Barrow ha fet la seva investidura el 19 de gener de 2017 i que ara és el legítim president de Gàmbia, fem una crida a tots els gambians i gambianes, civils i militars, perquè declarin la seva lleialtat al seu govern i a la constitució de Gàmbia sense més demora.


Acollim amb beneplàcit la intervenció militar de la CEDEAO a Gàmbia per restaurar la democràcia i fer complir la voluntat del poble gambià després d'haver esgotat tots els canals diplomàtics.
Expressem la nostra solidaritat i suport al poble gambià per la seva constància i resistència durant aquests moments difícils al nostre estimat país. Compartim la seva aspiració de una Gàmbia democràtica i pròspera.
Demanem a les autoritats de Catalunya que s'uneixin a la comunitat internacional per condemnar Yaya Jammeh, els seus partidaris, civils o militars, i mantenir-se atentes davant de qualsevol dany a la vida i a la propietat causat pel rebuig a Jammeh i les disputes que se’n derivin.


Finalment, encoratgem a les autoritats de Catalunya a donar suport tècnicament i financera al nou Govern de Gàmbia perquè puguin mantenir la pau, l'estabilitat i la prosperitat de Gàmbia i dels seus ciutadans.
Atentament,


Ebrima S. Dem
Secretari de l’Associació Gàmbia a Catalunya