Eixample: la CUP denuncia deixadesa municipal davant dels casos de lipoatròfia semicircular a la biblioteca Agustí Centelles

Des de fa uns mesos, la majoria dels treballadors de la biblioteca Agustí Centelles (ubicada al Centre Cívic Teresa Pàmies, al carrer Urgell) han patit diversos casos de lipoatròfia semicircular. Es tracta d’una patologia amb un diagnòstic de pèrdua de greix de manera local, on apareixen unes marques allargades. Pot anar acompanyat de picors, formigueigs, sensació de pesantor a les cames i fatiga, entre d’altres. És una malaltia d’origen nou, de difícil detecció i relacionada amb les condicions ambientals del lloc de treball, sobretot en construccions afectades pel síndrome de l’edifici malalt. Es tracta d’una afectació reversible, és a dir, el malalt deixa de patir els efectes quan deixa d’exposar-se durant uns dies als factors que la provoquen. Per tant, està considerada un accident laboral però no està inclosa dins del conjunt de malalties professionals.

Els treballadors de la biblioteca van comunicar-se amb la direcció de Biblioteques de Barcelona – consorciada entre Ajuntament i Diputació- al tornar de les vacances d’estiu al veure com els tornaven a aparèixer marques. No fou fins uns mesos més tard, i després de superar l’escepticisme de la direcció i dues revisions mèdiques (on la Mútua Universal es negava en primera instància a verificar el diagnòstic de lipoatròfia semicircular, tot i els evidents símptomes), quefinalment es va donar la raó als treballadors i treballadores i es van reconèixer les lesions.

És a partir d’aleshores que tant els Serveis Centrals de Biblioteques com el Districte de l’Eixample (a través de ProEixample) han dut a terme les darreres setmanes una sèrie d’actuacions locals per millorar les condicions dels treballadors, com són la substitució de les cadires, el recobriment antiestàtic del terra a les zones de treball i la instal·lació d’un sistema d’humidificació. Tot plegat, per tal de millorar la conductivitat de les càrregues electroestàtiques, considerades com la causa principal de la patologia quan es donen de mantera sostinguda. Totes aquestes actuacions s’han fet amb el màxim de discreció possible, informant al mínim als i les usuàries d’un problema que s’arrossega des de la posada en marxa dels equipaments, i que tant sols s’han dut a terme a l’espai destinat als treballadors i treballadores de la biblioteca. A dia d’avui, l’avaluació de les actuacions està oferint resultats positius, si bé es percep una voluntat de corregir tant sols aquells elements imprescindibles, tot i els clars indicis d’haver-hi altres casos de lipoatròfia semicircular en d’altres treballadors del centre externs a la biblioteca que sembla que no es volen investigar.

En definitiva, la manera com s’ha desenvolupat el conflicte deixa en evidència les carències comunicatives de la direcció de Biblioteques de Barcelona i del govern del districte, tant amb el personal dels diferents equipaments com dels seus usuaris i usuàries, i és especialment greu quan els organismes públics semblen més preocupats a posar pedaços el més barats possibles i a que no transcendeixin les conseqüències d’una mala planificació. Tot plegat, ens fa qüestionar també fins a quin punt l’aparició del síndrome de l’edifici malalt no té alguna cosa a veure amb les presses que va haver-hi en el seu moment per inaugurar el centre cívic i biblioteca abans de les eleccions, tot i la legislació estatal que prohibia inaugurar equipaments públics prop de períodes electorals.

Des del nucli de l’Eixample de la CUP de Barcelona, arrel de la sèrie d’informacions facilitades per la secció sindical de la CGT a la biblioteca Agustí Centelles, demanem:

- Que es realitzi una inspecció completa a tot l’edifici, tenint present que compta amb diferents dependències, escola bressol inclosa.

- Que s’aclareixi com ha estat possible que s’encarregués un projecte d’un equipament municipal que presentés aquestes deficiències.

- Conseqüentment, que se’n dirimeixin les responsabilitats pertinents un cop es compti amb un informe sobre tota aquesta problemàtica, inclòs el paper del personal de la Mútua Universal implicat inicialment en l’erroni diagnòstic mèdic de la situació.

- Que s’informi a totes les treballadores i usuàries de l’estat de la qüestió, de les mesures dutes a terme i de les que calgui executar.

Considerem que si bé no ens trobem davant d’unes malalties que es puguin catalogar com a molt greus a nivell de salut, el govern del districte ha actuat de manera negligent silenciant aquesta qüestió, ometent el possible efecte envers la salut dels i les usuàries, i sense la voluntat d’aclarir el fons de la qüestió que entenem que coneixen molt millor que nosaltres. Les administracions públiques no es poden permetre actuacions similars davant d’aquestes situacions.

CUP de Barcelona - Nucli de l'Eixample
http://cupeixample.wordpress.com