El nyap al Centre Cívic Teresa Pàmies es fa cada vegada més evident
Des de la seva obertura, la polèmica ha acompanyat al Centre Cívic Teresa Pàmies: L’elecció del nom de l’equipament, un acte d’inauguració que vulnerava la normativa electoral -en aquells temps en què Jordi Hereu veia que se li acabava l’etapa com alcalde de Barcelona- i, sobretot, la problemàtica de la lipoatròfia semicircular que un cop rere un altre deixa en evidència la mala gestió de les administracions implicades.
Així, aquestes darreres setmanes s’ha conegut que aquesta malaltia ha afectat per primera vegada a un infant que estudia a l’escola bressol municipal el Roure. El dilluns els casos s’elevaven a quatre, dos infants i dues educadores, i l’Ajuntament ha hagut de clausurar el centre. Tal com va passar a la biblioteca Agustí Centelles, i amb l’agreujant que en aquest cas ens referim a nens i nenes molt petits, els primers diagnòstics mèdics topen amb la fredor de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que prova de negar l’existència d’aquesta malaltia.
És especialment greu que encara avui, amb el centre tancat, es provi de mantenir la tesi conforme aquest brot no té res a veure amb el de la Biblioteca perquè són “edificis diferents”. Cal recordar que la plantilla de la biblioteca Agustí Centelles va necessitar vàries revisions mèdiques per tal que es reconegués la malaltia. Aquest procés va suposar mesos de litigi amb el consistori, encara que al final més del 70% de la plantilla va acabar desenvolupant la malaltia.
Des de la CUP de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni valorem que al Teresa Pàmies està passant el pitjor dels escenaris imaginats. Un equip de govern (PSC i ICV amb suport d’ERC) construeix a corre-cuita un edifici d’equipaments i un altre equip de govern (CiU amb suport PP) es nega a assumir la magnitud del nyap per tal d’estalviar-se diners. A partir d’aquí, pedaç rere pedaç, per no actuar de manera procedent al seu moment: aturada de màquines, assumpció de responsabilitats pertinents, informació al veïnat, peritatge a fons sobre l’edifici i resposta estructural. Haurem passat de repensar l’ús de tipus de detergents amb els que es netejava l’edifici a obres estructurals per valor de centenars de milers d’euros.
En conclusió, des de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) recomanem a Gerard Ardanuy, regidor del districte i regidor d’educació municipal, que a partir d’ara es prengui més seriosament les problemàtiques al districte. No hi ha cap raó que justifiqui que no s’afronti de manera integral qualsevol indici de problemes de salut pública i sovint, per voler evitar crítiques i estalviar despesa, s’acaba fent el ridícul, posant en perill la salut de la gent i malgastant diners públics.
Conseqüentment, demanem:
1. Que es prenguin seriosament les reclamacions de la plantilla de la biblioteca i de la resta d’equipaments, de les mares i pares de l’escola bressol, i dels treballadors del centre per part de l’Agència de Salut Pública o els professionals que sol·licitin. Lliurament d´informació sobre la malaltia a la resta de treballadors-res que encara treballen a l´edifici, o sigui, al centre cívic i al casal infantil.
2. Que es facin les actuacions pertinents fins a solucionar aquesta problemàtica, es clausurin els equipaments si esdevé necessari i es cerquin alternatives provisionals pels diversos usuaris. Cal garantir als pares i mares una negociació grupal sobre el trasllat.
3. Segons els pressupostos del districte veiem que es reserva una partida de 461.000 €, una quantitat més que considerable per les reformes que entenem que són de la biblioteca. Demanem doncs que el districte doni a conèixer un informe de gestió durant aquest temps i els diners gastats fins ara.
4. Amb aquestes qüestions damunt de la taula, caldrà també demanar explicacions i responsabilitats derivades de la gestió que en el seu moment es va realitzar en la recerca de casos actius als diferents espais que conformen el centre cultural Teresa Pàmies. Cal conèixer, en el cas de l´escola, quina recerca es va realitzar per part de l´IMEB i que es lliurin els informes pertinents als pares i mares que ho desitgin, especialment als d´infants diagnosticats que es poden plantejar empendre accions legals.