La CUP Capgirem Barcelona en suport a l'ocupació popular de les Rambles

Les Rambles de Barcelona són un símbol de la massificació turística que pateix la ciutat, un espai que, malgrat ser una icona de Barcelona, paradoxalment ha deixat de ser dels barcelonins i les barcelonines. Com a eix principal del districte de Ciutat Vella, les Rambles travessen barris on la població és expulsada per la pressió immobiliària lligada a la gentrificació i la turistització, on els lloguers es disparen, la convivència es fa difícil i els comerços tradicionals són substituïts per botigues de lloguer de bicicletes. Allò que fa dècades era un espai de trobada, i fins i tot de protesta, ha estat segrestat per activitats privades dirigides a un turisme especulatiu i privatiu que no deixa espai, literalment, per als veïns i veïnes.


Fa temps que des de la CUP venim denunciant la venda de la ciutat per als interessos privats. En l’actual context de bombolla turística,  Barcelona és vista com a oportunitat de negoci per a grups inversors que treuen beneficis econòmics especulant amb el nostre patrimoni comú i el nostre espai públic. Aquesta bombolla s’ha anat inflant alhora que s’han anat empobrint les classes populars. El discurs triomfalista del turisme xoca frontalment amb les dades de precarietat laboral en el sector i d’expulsió de les veïnes dels seus barris i llars. En efecte, els beneficis dels lobbies turístics es produeixen a costa dels impactes negatius sobre la població.


Els intents de regulació de la massificació turística i l’especulació immobiliària per part de l’Ajuntament han tingut una eficàcia molt qüestionable, i no són capaços de respondre a una realitat que reclama urgentment mesures actives de decreixement turístic per tota la ciutat. Barcelona no pot acollir ni un turista més sense vulnerar els drets de les seves veïnes a l’habitatge, al descans, a gaudir del seu espai públic, de les seves rambles. 


Així doncs, amb aquesta mobilització volem denunciar el segrest dels nostres carrers per al benefici privat i reclamar que tornin a ser espais de trobada per als veïns i veïnes. Volem defensar que Barcelona no està en venda i que els interessos de les veïnes han d’estar per sobre dels interessos del gran capital immobiliari i els lobbies turístics. Defensem un nou model turístic que passa pel decreixement, el control públic i el repartiment de la riquesa.

 

 

Volem defensar que Barcelona no està en venda i que els interessos de les veïnes han d’estar per sobre dels interessos del gran capital immobiliari i els lobbies turístics