La CUP Capgirem Barcelona sobre les solucions policials aplicades al barri del Besòs

El dilluns dia 16 de novembre el cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona va irrompre al barri del Besòs Maresme per escorcollar diverses vivendes i requisar material utilitzat per la venta ambulant. Es van detenir a diversos veïns del barri d'origen subsaharià, un dels quals saltà de la finestra de l'immoble per escapar-se dels agents i va haver de ser portat a l'hospital per una possible fractura a la cama.

Davant d'aquests fets, la CUP-Capgirem Barcelona considera que el dispositiu policial ha estat desproporcionat, i que ha actuat amb una contundència que la situació no requeria. Després dels fets ocorreguts a Salou el mes d'agost d'aquest any i en el context d'una situació de conflicte amb els manters a la ciutat, l'actitud dels agents ha de ser considerada, com a mínim, d'irresponsablement provocadora.

El barri del Besòs Maresme és una de les zones de la ciutat més castigades per la crisi i on la desigualtat és més palpable. Amb una renda per capita que amb prou feines arriba al 50 en l'índex en base 100 que s'utilitza per a mesurar la renta familiar mitjana, el Besòs Maresme és una zona de la ciutat que concentra múltiples problemàtiques derivades d'una desigualtat cronoficada i de la marginació institucional.

Una conseqüència més de tot plegat la vivíem fa uns dies al mateix barri del Besòs de Sant Adrià de Besòs (a tocar dels habitatges escorcollats), quan un veí va ser víctima mortal a causa d'un atac després d'una manifestació en contra de les ocupacions indiscriminades de pisos i el tràfic de drogues. En aquest lamentable i trist incident, les companyes de la CUP al districte de Sant Martí ja apuntaven (entre altres elements) que la simple presència policial a la zona no solucionaria per si sol un conflicte social que no és pas nou, bàsicament el que fa és amagar-lo, desplaçar-lo o allargar-lo en el temps. 

En aquest context, per als veïns i les veïnes del barri, una actuació de la Guàrdia Urbana com la del passat dilluns, suposa un missatge municipal repressiu i prepotent, que defuig la responsabilitat de transformar les condicions materials de vida del barri que hauria de tenir el consistori municipal. Per la CUP Capgirem Barcelona, la repressió no pot ser la forma municipal de gestionar els conflictes del barri. La violència només genera més violència, i la pobresa no pot ser un element que deteriori el tracte que els ciutadans i les ciutadanes reben de l'administració.

Per aquest motiu la CUP Capgirem Barcelona exigeix a l'equip de govern que expliqui la raó de tal intervenció; que deixi d'abordar els conflictes socials com a qüestions policials; i que es comprometi a abordar les problemàtiques dels barris de la ciutat des d'una posició respectuosa amb els veïns i les veïnes, constructiva i comunitària.

Així mateix, la CUP Capgirem Barcelona, tal com ja ha comunicat a l'equip de govern, està disposada a treballar per abordar les necessitats del barri del Besòs Maresme així com les exigències dels processos judicials en curs, però amb un límit infranquejable molt clar: les polítiques de la tolerància zero són enemigues de la convivència i la seguretat entesa com a dret i no com a repressió de la misèria i la dissidència. En aquest sentit, no volem deixar de recordar el compromís de Barcelona en Comú de dissoldre la UPAS de la Guàrdia Urbana, fita important a l'hora de deixar enrere les pràctiques repressives en la gestió del conflicte social a la nostra ciutat.