La CUP debat sobre la recuperació de l’espai públic a l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni

El Centre Cívic Golferichs va aplegar el passat 3 de març una quinzena de veïns i veïnes per a posar en comú les problemàtiques dels barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni. Aquest acte, el segon que es realitza al districte de l’Eixample, s’emmarca en el conjunt de Punts de Trobada per acabar de perfilar el programa electoral de la formació a les properes eleccions municipals.

Partint d’una sèrie de propostes i reflexions al voltant de l’economia social, la participació comunitària i els serveis socials, el debat va transcórrer al voltant de la necessitat de recuperar l’espai públic i implicar al veïnat en els processos de presa de decisions. En aquest sentit, es posaren en comú les mancances dels espais de participació institucional i la seva voluntat de domesticar la participació, la mentalitat individualista promoguda des dels poders públics, la manca d’espais i recursos destinats al veïnat per a potenciar la vida comunitària o bé la necessitat de més zones verdes i la situació del comerç de proximitat.  Més enllà, i en línies més generals, es va parlar també de l’actual crisi econòmica, la problemàtica d’accés a l’habitatge, les cooperatives de treball, consum i crèdit o els suports que requereixen uns barris amb elevats percentatges de gentrificació.

Respecte les propostes, sorgiren iniciatives a desenvolupar en matèria de promoció d’espais comunitaris per potenciar el teixit social i implicar el veïnat en el present i futur del barri.

A nivell més concret, s’aposta per seguir potenciant l’obertura d’illes de cases i de noves àrees verdes a mesura que s’alliberi sòl, partint de la seva gestió comunitària i obrint horts urbans. En aquest sentit, s’inclou també el paper de l’escola, facilitant l’ús dels seus espais en horaris extraescolars així com la gestió comunitària dels Centres Cívics i l’oferta d’espais físics pel teixit associatiu en general i al juvenil en particular. També pels canvis en matèria de mobilitat, potenciant la bicicleta, aprofundint en la pacificació del trànsit amb les zones 30 o la peatonalització i tirant endavant la proposta de la xarxa de busos ortogonals aturada recentment pel plenari municipal.

Les conclusions, doncs, foren una sèrie d’iniciatives per reconduir el model de ciutat a iniciatives pensades des de i cap al veïnat, com aspecte bàsic per tal de potenciar una ciutat al servei de la gent que hi viu. Aquestes i altres reflexions i propostes seran treballades pel nucli de la CUP a l’Eixample per tal d’incorporar-les al seu programa electoral de manera detallada.