La CUP Barcelona exigeix responsabilitats pel desnonament i l'actuació policial de la Guàrdia Urbana a les Corts

L'Ajuntament de Barcelona ha desnonat 4 famílies vulnerables amb menors en una actuació, totalment desproporcionada i sense sentit, de la Guàrdia Urbana al barri de les Corts de Barcelona.

La CUP Barcelona exigeix a l’Alcaldessa Ada Colau la destitució immediata de Joan Ramon Riera Alemany, Regidor del Districte de les Corts i de l'àrea d'Infància, Joventut i Persones grans i de la Gerent del Districte de les Corts Sara Jaurrieta, responsable directa d'ordenar l’actuació policial i el desnonament d'aquest matí.

L'Ajuntament de Barcelona ha desnonat 4 famílies vulnerables amb menors en una actuació, totalment desproporcionada i sense sentit, de la Guàrdia Urbana al barri de les Corts de Barcelona. 

Aquest desnonament de 4 famílies amb 5 menors implicats, un d’ells diagnosticat amb autisme, ha sigut una actuació ordenada i signada pels responsables polítics del districte de les Corts, concretament per la senyora Sara Jaurrieta Guarner, gerent del districte de les Corts i secretària de Salut del PSC i el cap de serveis jurídics del districte. Aquest desnonament s’ha ordenat sense cap ordre judicial i sense esperar a possibles actuacions de serveis socials. 

Més de 60 agents del cos d’antiavalots de la Guàrdia Urbana s’han personat al carrer Montnegre 46, un edifici de titularitat municipal, afectat per la transformació Colònia Castells i les expropiacions, fruit del PGM, que fa 10 anys que duren. Des de llavors, l’Ajuntament acumula habitatge buit en aquests espais que es van malmetent a mesura que passa el temps. En el cas de l’edifici desallotjat avui, estava habitat fins al maig de 2022 i va ser ocupat recentment pel Grup d’Habitatge de les Corts i el Grup d'habitatge de Sants per allotjar 4 famílies vulnerables i alhora defensar-lo del possible enderroc.

L’actuació policial i el desallotjament s’han produït sense presència de la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER), del Servei de Prevenció, Intervenció i Mediació en Habitatges Públics, del Servei d'Intervenció en situacions de Pèrdua de l'Habitatge i Ocupacions (SIPHO) ni dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. Tampoc s’hi ha personat cap representant del districte ni de l’Ajuntament de Barcelona més enllà de la desproporcionada presència policial. 

La Guàrdia Urbana ha realitzat una actuació policial totalment desproporcionada agredint veïns i veïnes que es manifestaven pacíficament, inclòs Carles Riera, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, per fer fora les 4 famílies vulnerables. El cos antidisturbis de la Guàrdia Urbana, sense anar identificats com és obligatori legalment, han actuat agredint veïns i veïnes per poder accedir dins l'immoble i finalment desnonar les 4 famílies.

L’actual govern municipal ha ampliat la unitat antiavalots que prometia dissoldre el 2015 i ara el grup especial ha canviat de nom, d'USP a UREP (Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat), però no de funcions i ara disposa de més recursos i efectius. Es van destinant recursos a les tesis populistes de la dreta en matèria de seguretat i aprofundint en un model basat únicament en la presència de més i més policia, en detriment de dotar de recursos serveis per a revertir les desigualtats generades per un model de ciutat que explota i expulsa les classes populars.

Davant d’aquests intolerables fets la CUP Barcelona exigeix:

  • El compromís explicit de l’Ajuntament de Barcelona de deixar de realitzar pràctiques policials extrajudicials més pròpies de màfies immobiliaries i fons voltors i garantir el dret a un habitatge públic.

  • Destituir immediatament Joan Ramon Riera Alemany, com a regidor de les Corts, no només per aquest fet ignominiós, del qual és màxim responsable com a regidor del districte, sinó, a més, per menystenir les demandes de les veïnes de les Corts reiteradament. 

  • Destituir immediatament la Gerent del Districte de les corts Sara Jaurrieta, responsable directa d'ordenar l’actuació policial i el desnonament d'aquest matí. 

  • La identificació dels agents que han actuat fora de norma i de manera violenta contra veïns i veïnes i que no disposaven de número d’identificació visible tal com la llei exigeix.

  • Dissoldre el cos d’antiavalots UREP antiga USP de la Guàrdia Urbana.

  • La destitució d’Albert Batlle, tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, màxim responsable del cos de la Guàrdia Urbana i persona involucrada en altres fets totalment injustificables.

 

El dret a l’habitatge digne és un dret innegociable! Els preus mitjans de venda d’un pis nou han crescut 3,1 vegades més que els salaris, els de segona mà 2,5 vegades més i els de lloguer 2,1. L'habitatge és un dret i no pot ser un negoci. Cal fer del dret a l'habitatge i les condicions de vida dignes una prioritat municipal! Pel contrari, els socis de l’actual govern municipal i també socis al govern a l’estat espanyol, recorren lleis com la llei catalana antidesnonaments i la llei per la regulació del lloguer.

La lluita per l’habitatge digne és un conflicte clau a la ciutat de Barcelona, on més de 4.000 persones no tenen llar i més de 800 viuen en assentaments. Cal un abordatge integral i metropolità de combat contra la pobresa per garantir el dret a una llar!

Amb aquest comunicat també volem fer extensibles les peticions del Grup d’habitatge de les Corts i de la Plataforma Veïnal de la Colònia Castells i Camp de la Creu pel que fa al reallotjament de les veïnes afectades i el disseny i les transformacions del parc i l’entorn de la Colònia Castells.

La CUP Barcelona exigeix a l’Alcaldessa Ada Colau la destitució immediata de Joan Ramon Riera Alemany, Regidor del Districte de les Corts i de l'àrea d'Infància, Joventut i Persones grans i de la Gerent del Districte de les Corts Sara Jaurrieta, responsable directa d'ordenar l’actuació policial i el desnonament d'aquest matí.